- Vårt erbjudande
- Kundcase
- Insikter & Inspiration
- Om oss
/ Apps & Innovations /
Be productive. Not busy.
I höstas var jag ute på min sedvanliga lunchpromenad och lyssnade på Ctrl+Alt+Azure Podcast. Specifikt lyssnade jag på avsnittet “257 – On productivity”. I detta avsnitt nämnde Tobias Zimmergren en tavla han har där det står: “Be productive. Not busy.”
De orden fastnade hos mig. Under resten av promenaden gick jag och funderade på vad de egentligen innebär – både för mig som person och i mitt arbete. I vår bransch är det lätt att fastna i en känsla av att “ha mycket att göra”. Men skapar vi verkligen värde, eller är vi bara upptagna?
Några ljudböcker senare har jag några lärdomar och reflektioner jag vill dela med mig av.
Distraherade hjärnor och konstant uppkoppling
Många känner säkert till Anders Hansen, psykiater och författare till boken Skärmhjärna. Han beskriver hur vår hjärna inte är byggd för den moderna världens konstanta informationsflöde. Notiser, mejl och möten konkurrerar ständigt om vår uppmärksamhet och gör det svårt att hitta fokus.
Vi hoppar ofta mellan uppgifter, vilket gör oss mindre effektiva. Hansen förklarar att multitasking – något många av oss stoltserar med – faktiskt leder till att vi blir sämre på att göra klart det som verkligen betyder något.
Ur ett evolutionärt perspektiv var förmågan att snabbt kunna skifta fokus en överlevnadsmekanism. Men idag gör den dopaminkick vi får av att byta fokus – till exempel genom att kolla mobilen – att vi lätt fastnar i dåliga vanor och inte finner ro att göra något riktigt bra.
Men hur kan vi bryta dåliga vanor och skapa goda?
Skapa goda vanor
Det finns två böcker som jag hittat som ger insikt i detta. Den första, The Power of Habit: Why We Do What We Do and How to Change, är mer en teknisk djupdykning i hur vanor fungerar. Den andra, James Clears 1% metoden, är mer praktisk och ger konkreta råd för hur vi kan bygga nya vanor.
James Clear föreslår att nya vanor ska vara små, enkla och inte ta mer än två minuter. Till exempel:
- Vill du börja prioritera din dag? Låt vanan vara att sätta dig med en anteckningsbok.
- Vill du komma igång med lunchpromenader? Vanan kan vara att bara ta på dig skorna. Själva promenaden kommer på köpet.
Sedan handlar det om att göra vanorna synliga och enkla. Några praktiska tips:
- Stapelvanor: Kombinera vanor, som att lyssna på en podd under promenaden.
- Skapa rätt miljö: Lägg undan telefonen eller lägg fram träningskläderna kvällen innan.
- Fokusera på små förbättringar: Genom att förbättra små saker konsekvent över tid kan vi bli både effektivare och mer produktiva – utan att överarbeta oss.
Men ibland fastnar vi ändå. Och då kan det hjälpa att ha en aktiveringsritual.
Börja på fem sekunder
Varning. Här blir det väldigt amerikanskt. Men det fungerar – hyfsat. Ofta behöver du någon form av aktiveringsritual innan alla ursäkter kryper fram. Det finns en bok av Mel Robbins som heter 5-sekundersregeln.
5-sekundersregeln en enkel teknik för att övervinna tvekan: agera inom fem sekunder. När du känner att en idé eller uppgift är viktig, börja omedelbart – innan din hjärna hinner hitta ursäkter eller distraktioner. För det kommer den att göra.
Som utvecklare kan detta innebära att du skjutit upp att göra den jobbiga buggen, ställa en obekväm fråga till en produktägare, m.m. Det handlar om att bryta den mentala barriären som ofta står i vägen för att komma igång.
Skapa värde, inte bara aktivitet
Funkar det? Ja, absolut. Har jag fortfarande massvis med dåliga vanor? Definitivt! Men även om det bara är lite bättre så är det just det – lite bättre. Det handlar om att fokusera på det som verkligen spelar roll – för dig, dina kollegor och dina kunder.
